SPECIALKAFFE

 

Mbirizi.jpg

MBIRIZI

Mbirizi Washing Station är en av Salum Ramadhan´s totalt fyra tvättstationer. Den grundades 2014, med sin första produktion året därpå. Mbirizi är en kommunal tvättstation beläget högt i området Kayanza. Salum producerar till största del tvättat kaffe, men experimenterar också med bärtorkat och skuggtorkat kaffe. Skördeperioden börjar i mars och är som intensivas i maj, den slutar i juli. Bönderna och dess familjer plockar allt kaffe för hand och levererar sedan bären till fots eller med cykel till tvättstationen. Torkprocessen tar 15 – 20 dagar beroende på klimat och eventuellt regn. Söta röda körsbär med toner av svarta vinbär och grapefrukt.

Böntyp: Red Bourbon
Process: Tvättad
Odlingshöjd: 1900 möh
Producent: Salum Ramadhan
Ursprungsland: Burundi
Region: Kayanza


Iyela AAA.jpg

IYELA AAA

Iyela Coffee Group består av 239 småbönder som har gått tillsammans och levererar sitt kaffe till den kommunala tvättstationen. Detta är första året då man producerar helt tvättat kaffe. Skördeperioden i södra Tanzania är mellan juni och augusti. Infrastrukturen i området är väldigt dålig och på tvättstationen har man kopplat en extern motor till den manuella kvarnen som separerar bönan från bären. Söta citrontoner med inslag av hallon och jordgubbar

Böntyp: Kent
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1850 möh
Producent: Iyela Coffee Group
Ursprungsland: Tanzania
Region: Mbeya


Gore Kone.jpg

GORE KONE

Nansebo odlarförening är privatägd kommunal tvättstation som köper in kaffe från 700 – 800 småskaliga bönder. Området där kaffet odlas ligger på kullar och i bergsområden. En genomsnittlig bonde har mindre än 1500 kaffeträd, där varje träd ger cirka 100 – 200 gram råkaffe. Det tvättade kaffet torkas i solen under 10 – 12 dagar på afrikanska upphöjda torkbäddar. Josig och söt munkänsla med toner av jasmin, lavendel och nektarin

Böntyp: Heirloom
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1900 möh
Producent: Nensebo Smallholders
Ursprungsland: Etiopien
Region: West Arsi, Oromia


 


karinga.jpg

KARINGA AA

Regionen Kiambu ligger strax norr om huvudstaden Nairobi. På bergsluttningarna har kooperativet Gitwe Farmers Cooperative Society sina odlingar. Söta toner av grapefrukt och svarta vinbär harmoniserar i en josig munkänsla.

Böntyp: SL28 & SL34
Process: Tvättad
Odlingshöjd: 1840 m.ö.h.
Producent: Gitwe Farmers Cooperative Society
Ursprungsland: Kenya
Region: Kiambu


 


Frinsa.jpg

FRINSA

Wildan och hans fru Atieq började med sitt första kaffeprojekt i Sindangkerta, Weninggalih området 2010. Detta kaffe är odlat av utvalda småbönder som odlar efter kontrakt med Frinsa Estate. Farmen ligger i regionen West Java, som lokalt kallas Sunda. Frinsa Estate är ca 110 hektar stort och är beläget mellan 1300 och 1600 meters höjd över havet. Frinsa har inte bara en tvättstation utan även en väl ventilerad lagerlokal och en sorteringsanordning. Detta ger Frinsa Estate full kontroll över produktionen, från odling, sortering och transport. Rabarber, plommon, citrongräs och råsocker

Böntyp: Sigarar Utung
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1400 möh
Producent: Java Frinsa Estate
Ursprungsland: Indonesien
Region: Weninggalih, Sunda
 


kirema.jpg

KIREMA

Kayanza
Vid Lake Tanganyika södra stränder i regionen Kayanza ligger tvättstationen Kirema. Runt 3800 småbönder levererar sina kaffebär till stationen, cirka 200 kommer direkt till stationen medan resterande tar sitt kaffe till en av 35 uppsamlingsplatser runt om i regionen. Smaken domineras av gröna äpplen, örter och citrus medan det lurar sötma och choklad i bakgrunden.

Böntyp: Bourbon, Jackson, Mibirizi
Process: Tvättad
Odlingshöjd: 1880 m.ö.h.
Producent: Kirema Washing Station
Ursprungsland: Burundi
Region: Kayanza


lashortencias.jpg

LAS HORTENCIAS

EL ENCANTO
Familjen Albir har odlat kaffe i många generationer. Ana och Martha´s pappa införskaffade Las Hortencias 1995 och drev den tills för ett par år sedan, då han överlämnad ansvaret till döttrarna. Familjens ambition har alltid vart att producera högkvalitativt kaffe under hållbara förhållanden, både socialt och miljövänligt. Bönorna tvättas och fermenteras på gården direkt efter skörd, därefter transporteras bönorna längre ner på vägen för att torkas på ställningar under fjorton dagar. Eleganta toner av söt smörkola och clementin


Böntyp: Java
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1200 möh
Producent: Martha y Ana Albir
Ursprungsland: Nicaragua
Region: Dipilto Nueva Segovia


 


 

 

laslajas.jpg

LAS LAJAS

MICROMILL
Tredje generationens kaffeproducenter Oscar och Francesca Chacon, är innovativa och kvalitetsdrivna i sitt arbete med att framställa Costa Rica´s bästa kaffe. Dom var de första som började med honeyprocesserat kaffe i landet, deras plantage är även ett av få organiskt certifierade odlingar. Familjen använder en modern vattensnål depulper som lämnar kvar allt mucilage. Las Lajas började honeyprocessa sitt kaffe 2008, efter en jordbävning starkt begränsat åtkomsten till vatten. Deras Red Honey vänds ett par gånger per dag på torkbäddarna. En söt frisk kopp med toner av jordgubbar, melon och citrus.


Böntyp: Caturra & Catuai
Process: Red Honey
Odlingshöjd: 1450 m.ö.h.
Producent: Finca Sabana Redonda
Ursprungsland: Costa Rica
Region: Sabanilla de Alajuela

 


eldonramon.jpg

EL DON RAMÓN

LA VENTAJA
Ramón Catalino Paguaga Castellanos grundad kaffeodlingen El Esfuerzo 1962. Genom åren har han utvecklat skötseln och förbättrat kvalitéten på kaffet. Ramóns båda söner Sergio och Norman har ärvt faderns kunskaper inom kaffeodling och erfarenhet som kaffeproducent. Genom hårt arbete och uppskattning av hans produkter, startade Ramón en till odling; La Ventaja, som hans son Sergio fått i arv. I det bergiga området Dipilto Nueva Segovia bara 20 km från gränsen till Honduras ligger La Ventaja på 1250-1500 meters höjd. Kaffet odlas i skugga, vilket medför en långsammare mognadsprocess och ett bättre kaffe. Familjen har vunnit Cup of Excellence flera år. Söt karameliserad honung och choklad med toner av mörka bär.


Böntyp: Java
Process: Honey
Odlingshöjd: 1260-1500 möh
Producent: Sergio José Paguaga Gonzales
Ursprungsland: Nicaragua
Region: Dipilto Nueva Segovia