SPECIALKAFFE

 

gujigigesa.jpg

GUJI GIGESA

Faysel A Yonis
Från en tre år gammal tvättstation som drivs av Faysel A Yonis kommer detta fantastiska kaffe. En ursprungstypisk Heirloom som odlas på de kulliga bergsområdet Guji i regionen Oromia. Direkt efter skörden soltorkas bönorna på upphöjda bäddar innan det torkade fruktköttet skalas av. Kaffet får komplexa smaker med toner av tropisk frukt, te och hallon.

Böntyp: Heirloom
Process: Bärtorkat
Odlingshöjd: 1800-1950 möh
Producent: Gigesa Washing Station
Ursprungsland: Etiopien
Region: Oromia

 


karinga.jpg

KARINGA AA

Regionen Kiambu ligger strax norr om huvudstaden Nairobi. På bergsluttningarna har kooperativet Gitwe Farmers Cooperative Society sina odlingar. Söta toner av grapefrukt och svarta vinbär harmoniserar i en josig munkänsla.

Böntyp: SL28 & SL34
Process: Tvättad
Odlingshöjd: 1840 m.ö.h.
Producent: Gitwe Farmers Cooperative Society
Ursprungsland: Kenya
Region: Kiambu
Bryggmetod: Chemex, V60, Aero Press & Espresso


 


kirema.jpg

KIREMA

Kayanza
Vid Lake Tanganyika södra stränder i regionen Kayanza ligger tvättstationen Kirema. Runt 3800 småbönder levererar sina kaffebär till stationen, cirka 200 kommer direkt till stationen medan resterande tar sitt kaffe till en av 35 uppsamlingsplatser runt om i regionen. Smaken domineras av gröna äpplen, örter och citrus medan det lurar sötma och choklad i bakgrunden.

Böntyp: Bourbon, Jackson, Mibirizi
Process: Washed
Odlingshöjd: 1880 m.ö.h.
Producent: Kirema Washing Station
Ursprungsland: Burundi
Region: Kayanza
Bryggmetod: Chemex, V60, Kalita, Aero Press & Espresso


slopesof8.jpg

SLOPES OF 8

Lot No. SL680 Kenya AA+
Slopes of 8 är ett kaffeodlingsprojekt om åtta kaffebönder, på grannsluttningar I Kirinyaga County. Var och en av kaffeodlarna är inbjudna till gruppen utifrån deras jämna och dokumenterade kvalité. Kaffebönorna är processerade direkt på varje gård, istället för att transportera skörden till den lokala tvättstationen. Stephen Munene, Charles Mwenje, Benson Mitano, Joseph Kabara, Anthony Njiraini, Harry Gachoki, Jane Muthike och Gichangi bröderna äger de 8 självständiga farmerna som var och en utgör varsin del av The slopes of 8. Bönorna genomgår ett dygns jäsning innan tvättning och torkning. Torkprocessen är beroende av vädret och har i genomsnitt tagit 14 dagar på höjda torkbäddar. Kaffet är lätt och fruktigt med frisk syra, toner av fläder, citrus och blommor.


Böntyp: SL28, SL34
Process: Tvättad
Odlingshöjd: 1700-1950 m.ö.h.
Producent: The Slopes of 8
Ursprungsland: Kenya
Region: Kirinyaga County
Bryggmetod: Aero Press, Chemex, Hario & Kalita


lashortencias.jpg

LAS HORTENCIAS

EL ENCANTO
Familjen Albir har odlat kaffe i många generationer. Ana och Martha´s pappa införskaffade Las Hortencias 1995 och drev den tills för ett par år sedan, då han överlämnad ansvaret till döttrarna. Familjens ambition har alltid vart att producera högkvalitativt kaffe under hållbara förhållanden, både socialt och miljövänligt. Bönorna tvättas och fermenteras på gården direkt efter skörd, därefter transporteras bönorna längre ner på vägen för att torkas på ställningar under fjorton dagar. Eleganta toner av söt smörkola och clementin


Böntyp: Java
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1200 möh
Producent: Martha y Ana Albir
Ursprungsland: Nicaragua
Region: Dipilto Nueva Segovia

laslajas.jpg

LAS LAJAS

MICROMILL
Tredje generationens kaffeproducenter Oscar och Francesca Chacon, är innovativa och kvalitetsdrivna i sitt arbete med att framställa Costa Rica´s bästa kaffe. Dom var de första som började med honeyprocesserat kaffe i landet, deras plantage är även ett av få organiskt certifierade odlingar. Familjen använder en modern vattensnål depulper som lämnar kvar allt mucilage. Las Lajas började honeyprocessa sitt kaffe 2008, efter en jordbävning starkt begränsat åtkomsten till vatten. Deras Red Honey vänds ett par gånger per dag på torkbäddarna. En söt frisk kopp med toner av jordgubbar, melon och citrus.


Böntyp: Caturra & Catuai
Process: Red Honey
Odlingshöjd: 1450 m.ö.h.
Producent: Finca Sabana Redonda
Ursprungsland: Costa Rica
Region: Sabanilla de Alajuela
Bryggmetod: AeroPress, Chemex, Hario & Kalita


 


eldonramon.jpg

EL DON RAMÓN

LA VENTAJA
Ramón Catalino Paguaga Castellanos grundad kaffeodlingen El Esfuerzo 1962. Genom åren har han utvecklat skötseln och förbättrat kvalitéten på kaffet. Ramóns båda söner Sergio och Norman har ärvt faderns kunskaper inom kaffeodling och erfarenhet som kaffeproducent. Genom hårt arbete och uppskattning av hans produkter, startade Ramón en till odling; La Ventaja, som hans son Sergio fått i arv. I det bergiga området Dipilto Nueva Segovia bara 20 km från gränsen till Honduras ligger La Ventaja på 1250-1500 meters höjd. Kaffet odlas i skugga, vilket medför en långsammare mognadsprocess och ett bättre kaffe. Familjen har vunnit Cup of Excellence flera år. Söt karameliserad honung och choklad med toner av mörka bär.


Böntyp: Java
Process: Honey
Odlingshöjd: 1260-1500 möh
Producent: Sergio José Paguaga Gonzales
Ursprungsland: Nicaragua
Region: Dipilto Nueva Segovia