SPECIALKAFFE

 

finca aurora.jpeg

finca aurora

1887 grundades Finca Aurora av tyska invandrare, gården producerade då kaffe, jute och socker. Idag odlar man uteslutande kaffe. Regionen har ett subtropiskt klimat med bördiga vulkaniska jordar, ideala förhållanden för kaffeodling. För tio år sedan restaurerades hela farmen och man planterade om hela plantaget med högkvalitativa kaffesorter och investerade i topteknologisk processutrustning. Blommiga toner av apelsin och plommon med en hint av choklad.

Böntyp: Caturra
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1450-1550 möh
Producent: Finca Aurora
Ursprungsland: Guatemala
Region: Santa Cruz Verapaz
Vikt: 250 gram


Ngu Shwe Li 1000X1000.jpg

ngu swhe li

Kyaw Sein 1979
Ngu Shwe Li Estate Är en av landets äldsta kaffeodlingar, dom började odla kaffe 1979. Ägaren Kyaw Sein startade sin odlarkarriär med kaffe, macadamianötter och frukt på sina fyrtio hektar. För att förbättra kvaliteten på sitt kaffe, köpte Kyaw ytterliggare femtio hektar, som han odlade med den Kenyanska sorten SL 34. Ngu Shwe Li sorterar, tvättar och torkar allt sitt kaffe själva. Det plockade bären går igenom sortering och tvättning inom 15 – 20 timmar efter plockning. Norra Myanmar har ideala odlingsförhållanden för kaffe, med kraftiga regnperioder under växtsäsongen och torra förhållanden runt skörd och torkning.

Böntyp: SL 34
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1000-1200 möh
Producent: Ngu Swhe Li Estate
Ursprungsland: Myanmar
Region: Pyin Oo Lwin


finca el porvinir.jpeg

finca el porvinir

2007 köpte Sandra Milena Mora tillsammans med sin man Hector Coy kaffefarmen Finca El Porvinir. Farmen är 9 hektar stor och man odlar kaffe på fem av dom. Kaffebären skördas och sorteras för hand innan fruktköttet tas bort. Bönorna ligger sedan i blöt under ca 40 timmar innan det ska torkas. Toner av söt persika och elegant citrus.

Böntyp: Caturra
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1550-1700 möh
Producent: Sandra Milena Mora & Hector Coy
Ursprungsland: Colombia
Region: Huila District
Vikt: 250 gram


IMG_2260.jpeg

casa blanca

Olga Estupiñan Lot 0006
På Andernas sluttningar vid gränsen till Ecuador ligger gården Casa Blanca, här odlar 62-åriga Olga Estupiñan sitt kaffe. Gården är en hektar stor och Olga odlar bara en sort; Caturra. Regionen är hårt drabbad av väpnade strider mellan rivaliserande fiender i Colombia. Kaffet är Olgas ända möjlighet att försörja sig och hela hennes liv. Kaffet hon producerar har en underbar frisk smak av granatäpple, sött juicigt päron och en twist av lime zest.

Böntyp: Caturra
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1900 möh
Producent: Olga Estupiñan
Ursprungsland: Colombia
Region: Funes-Nariño


Kibingo 1000X1000.jpg

KIBINGO

18 Hills
Kibingo tvättstation ligger i distriktet Kayanza i norra Burundi. Själva tvättstationen ligger på 1893 m.ö.h. Kibingo är central för 3553 registrerade kaffeodlare, utspridda över 18 kullar i området. Distriktet Kayanza anses vara optimalt lämpad för kaffeodling. Med högt belägna odlingar och rika vulkaniska jordar, har bönderna de bästa förutsättningarna att producera fantastiska kaffe.

Böntyp: Bourbon
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1600-1900 möh
Producent: Kibingo CWS
Ursprungsland: Burundi
Region: Kayanza Province


kamwaganiAA 1000X1000.jpg

kamwangi aa

Kamwangi Coffee Factory grundades 1983 och odlar till största del sorterna SL 28 & SL 34. Jordarna i området där kaffet odlas består av en vulkanisk jordmån. Kooperativet får hjälp med odlingstekniker för att öka produktionen, seminarier i jordbruk och tips om hållbar odling. Kaffebären plockas och sorteras för hand. Efter jäsningsprocessen, tvättas kaffet, för att därefter torkas på upphöjda torkbäddar i upp till 20 dagar. Friska smaker av hallon, röda vinbär och grapefrukt.

Böntyp: SL 28 & SL 34
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1500 - 1900 möh
Producent: Kamwangi Coffee Factory
Ursprungsland: Kenya
Region: Kirinyaga County