SPECIALKAFFE

 

finca aurora.jpeg

finca aurora

1887 grundades Finca Aurora av tyska invandrare, gården producerade då kaffe, jute och socker. Idag odlar man uteslutande kaffe. Regionen har ett subtropiskt klimat med bördiga vulkaniska jordar, ideala förhållanden för kaffeodling. För tio år sedan restaurerades hela farmen och man planterade om hela plantaget med högkvalitativa kaffesorter och investerade i topteknologisk processutrustning. Blommiga toner av apelsin och plommon med en hint av choklad.

Böntyp: Caturra
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1450-1550 möh
Producent: Finca Aurora
Ursprungsland: Guatemala
Region: Santa Cruz Verapaz
Vikt: 250 gram


Nyawira AA.jpg

nyawira aa

Nyawira Estate ligger omkring 10 kilometer utanför staden Embu. Nyawira drar nytta av det rika jordarna på Mount Kenyas sluttnigar. Banan och gummiträd skugar kaffeodlingarna. Gården har ca 3500 kaffeträd vilket ger en liten skörd, man använder sig av den lokala kooperativt ägda tvättstationen för att processera sitt kaffe. Söta toner av svarta vinbär och frisk grapefrukt.

Böntyp: SL 28, Ruiru 11 & Baitan
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1400 möh
Producent: Nyawira Estate
Ursprungsland: Kenya
Region: Embu County


finca el porvinir.jpeg

finca el porvinir

2007 köpte Sandra Milena Mora tillsammans med sin man Hector Coy kaffefarmen Finca El Porvinir. Farmen är 9 hektar stor och man odlar kaffe på fem av dom. Kaffebären skördas och sorteras för hand innan fruktköttet tas bort. Bönorna ligger sedan i blöt under ca 40 timmar innan det ska torkas. Toner av söt persika och elegant citrus.

Böntyp: Caturra
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1550-1700 möh
Producent: Sandra Milena Mora & Hector Coy
Ursprungsland: Colombia
Region: Huila District
Vikt: 250 gram


Frinsa.jpg

FRINSA

Wildan och hans fru Atieq började med sitt första kaffeprojekt i Sindangkerta, Weninggalih området 2010. Detta kaffe är odlat av utvalda småbönder som odlar efter kontrakt med Frinsa Estate. Farmen ligger i regionen West Java, som lokalt kallas Sunda. Frinsa Estate är ca 110 hektar stort och är beläget mellan 1300 och 1600 meters höjd över havet. Frinsa har inte bara en tvättstation utan även en väl ventilerad lagerlokal och en sorteringsanordning. Detta ger Frinsa Estate full kontroll över produktionen, från odling, sortering och transport. Rabarber, plommon, citrongräs och råsocker

Böntyp: Sigarar Utung
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1400 möh
Producent: Java Frinsa Estate
Ursprungsland: Indonesien
Region: Weninggalih, Sunda

 


slopes of pb.jpeg

slopes of 8

Slopes of 8 Är en grupp bestående av åtta kaffebönder som odlar sitt kaffe på Mount Kenyas sluttningar. Bönderna är utvalda utifrån kritierier satta av en agronom, för att säkerställa bästa möjliga skörd. Skörden processeras på varje enskild gård och torkas tillsammans separerat på torkbäddar. Skörden köps direkt av bonden, vilket betyder att bönderna får mer i fickan. Juicig frisk grapefrukt och mörk choklad.

Böntyp: SL28, SL34, Ruiru 11 & Baitan
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1700-1950 möh
Producent: Slopes of 8 Smallholders farmers
Ursprungsland: Kenya
Region: Kirinyaga County
Vikt: 250 gram


Githiga PB.jpg

Githiga pb

Kanyenyaini Farmers Cooperative Society består av cirka 850 odlare. Området består av ett blandjordbruk där odlarna förutom kaffe även odlar banan och bönor som inkomstkälla, samt blågummiträd som skyddar övriga grödor med sin skugga. Totalt har bönderna i området cirka 3640 kaffeträd på sina odlingar. Söta mustiga toner av blåbär och skarp syrlig grapefrukt.

Böntyp: SL 28, Ruiru 11 & Baitan
Process: Tvättat
Odlingshöjd: 1820 möh
Producent: Kanyenyaini Farmers Cooperative Society
Ursprungsland: Kenya
Region: Muranga




eldonramon.jpg

EL DON RAMÓN

LA VENTAJA
Ramón Catalino Paguaga Castellanos grundad kaffeodlingen El Esfuerzo 1962. Genom åren har han utvecklat skötseln och förbättrat kvalitéten på kaffet. Ramóns båda söner Sergio och Norman har ärvt faderns kunskaper inom kaffeodling och erfarenhet som kaffeproducent. Genom hårt arbete och uppskattning av hans produkter, startade Ramón en till odling; La Ventaja, som hans son Sergio fått i arv. I det bergiga området Dipilto Nueva Segovia bara 20 km från gränsen till Honduras ligger La Ventaja på 1250-1500 meters höjd. Kaffet odlas i skugga, vilket medför en långsammare mognadsprocess och ett bättre kaffe. Familjen har vunnit Cup of Excellence flera år. Söt karameliserad honung och choklad med toner av mörka bär.


Böntyp: Java
Process: Honey
Odlingshöjd: 1260-1500 möh
Producent: Sergio José Paguaga Gonzales
Ursprungsland: Nicaragua
Region: Dipilto Nueva Segovia