kaffekapslar

Vi värnar om miljön. Ett av rosteriets ledord är att vårt kaffe ska vara gott både för hjärta och hjärna.
Som ett ytterligare steg i den riktningen, vill vi bli mer miljösmarta.
Därför erbjuder vi nu fyra sorters kaffe förpackat i 100% komposterbara kaffekapslar anpassade för Nespresso® -maskiner.

brazil.png

brasilien

Fyllig med kakao och nöttoner

Regionen Cerrado Mineiro är belägen i sydöstra delarna av landet och är hemvist åt ca 4500 kaffeproducenter. Kaffeproduktionen i regionen drar nytta av varma fuktiga somrar och milda torra vintrar. Kaffeodlingarna ligger på 800 – 1300 meters höjd över havet.

Under 1960-talet gjordes stora insatser i bevattningsinfrastrukturen, något som stärkte hela regionen men framförallt kaffeproduktionen. Regionens motto för kaffe är: ”Kaffe producerat med attityd: etiskt, spårbart och högkvalitativt”. Traditionella smakaromer från Brasilianskt kaffe är kakao, nötter och lite tobak.

colombia.png

colombia

Milt elegant med röda bärtoner

Tolima är landets tredje största kaffeproducerande region och står för 12% av landets produktion. Här i västra delen av landet ligger odlingarna på Andernas sluttningar och regionen är utmanade att nå med tanke på topografin. Kaffeodling sker på 1200 – 2100 meters höjd. Till största del odlas det inhemska kaffesorterna Colombia, Castillo och Tabi. Regionen är även ett starkt tillhåll för FARC gerillan. Många kooperativ försöker fånga upp arbetslösa ungdomar genom att erbjuda utbildning inom kaffeodling och kaffeproduktion som ett bättre alternativ än att ansluta sig till gerillan. Här odlar man ekologiskt och Fairtrade certifierat. Traditionella smakaromer från colombianskt kaffe är choklad, citrus och röda bär.

sumatra.png

SUMATRA

Krafitg, med fyllig och mörk smak

Detta kaffe från Norra Sumatra i Indonesien odlas av många små bönder i det kulliga landskapet som heter Aceh Highlands. Indonesien är känt för sitt fuktiga klimat, breda biologiska mångfald och många mikro-klimat. Kaffet växer på 1300 meters höjd och utvecklar tydlig kropp med söta inslag. Detta beror stor del på det unika sättet som kaffe hanteras på efter skörd som heter "Gilih Basah" och är unik för enbart Indonesien. Eftersom det är för hög fuktighet för att torka kaffebönor normalt, har denna metod utvecklats vilket innebär att bären behåler delar av sitt skal under en längre tid innan export. Detta resulterar i att fler socker påverkar bönan och ger en komplex och utvecklad karaktär.

etiopien.png

etiopien

Elegant med somriga frukttoner

Sidamo anses vara kaffets hemvist. Det var här som den enligt sägnen unga fåraherden Kaldi upptäckte kaffebärens egenskaper, då hans getter blev piggare och livligare efter att ha ätit bären. Sidamo är ett höglänt område och kaffe växer naturligt och på odlingar på 1500 – 2200 meters höjd. Fördelen med att odla kaffe på höga höjder är att bären mognare långsammare och har därför mer tid på sig att utveckla dess komplexa smaker. Sidamo är beläget i landets södra del.

Vid våra farmer odlar man ekologiskt. Traditionella smakaromer från Etiopiskt kaffe är hög fruktsötma med härlig syrlighet.